В Україні знову можуть запровадити жорсткий карантин / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський розповів, що коли в Україні фіксуватимуть щодоби понад 9,5 тисяч заражень коронавірусом, то ситуація для медичної системи стане критичною. Тоді, за його словами, в країні запровадять жорсткий карантин.

Про це він сказав під час зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, повідомляється на сайті глави держави.

"Критичною для медичної системи України ситуація стане, коли буде від 9,5 тисяч щоденних заражень коронавірусом. Якщо матимемо понад 9,5 тисяч інфікованих щодоби, ми будемо змушені запроваджувати жорсткий карантин. Але тоді зупиниться економіка нашої країни й буде дуже складно всім", – зазначив Зеленський.

Він нагадав, що в Україні в останні тижні фіксується 5-6 тис. нових випадків інфікування коронавірусом щодня та спостерігається тенденція до зростання захворюваності. Найважче переносять хворобу літні люди – на цю категорію громадян припадає 80-85% від усіх летальних випадків унаслідок COVID-19.

За словами президента, на сьогодні в низці регіонів країни завантаженість ліжок у лікарнях становить 70%, а в деяких населених пунктах – 100%.

"Ми можемо знизити кількість заражених і померлих, якщо зменшимо перебування громадян, особливо похилого віку, в місцях масового скупчення людей. Ідеться не лише про церкву, а й про будь-які приміщення та заходи", – наголосив Зеленський.

Читайте такожПандемія COVID-19 вийшла на новий рівень: в Україні не залишилося регіонів, готових до послаблення карантину

Ситуація з коронавірусом в Україні на тепер

Станом на 19 жовтня в Україні зафіксували 303 638 випадків коронавірусу, 126 489 хворих одужали, 5673 - померли.

Добовий показник захворюваності опустився нижче за 5000 вперше за шість днів, але залишається на високому рівні: за останню добу COVID-19 виявили у 4766 людей.

Що раніше казали про жорсткий карантин

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко назвав перспективу запровадження жорсткого карантину «винятково резервним моментом», а в МОЗ спрогнозували локдаун за два тижні до моменту, коли у лікарнях не залишиться вільного місця.