Степанов доручив НСЗУ надіслати повторно сімейним лікарям стандарт надання меддопомоги пацієнтам з COVID-19 / фото ua.depositphotos.com

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов доручив Національній службі здоров’я України (НСЗУ) у стислі терміни надіслати повторно сімейним лікарям стандарт надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 та протокол лікування.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

«Закликаю лікарів дотримуватися стандарту лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою. Він зроблений у дуже зручному форматі і розміщений на сайті МОЗ. Це дуже важливо, бо, на жаль, часто пацієнтам з підозрою на коронавірусну хворобу сімейні лікарі починають призначати одразу декілька антибіотиків - цього категорично не можна робити», - наголосив очільник МОЗ.

"Ви ж розумієте, що призначаючи одразу, без показів, антибіотики без пневмоній, без нічого, відбувається відповідна антибіотикорезистентність. Потім, коли людині дійсно знадобляться антибіотики, дія цього антибіотика буде набагато слабшою, ніж вона була би, якби повністю дотримувалися відповідного протоколу і стандарту", - повідомив Степанов.

Міністр також подякував сімейним лікарям за роботу із навантаженням, яке виникло через велику кількість звернень. Окрім того, він закликав пацієнтів, по можливості, телефонувати лікарям у робочий час, а лікарям - відповідати на дзвінки пацієнтів у робочий час.

«У сімейних лікарів теж є графік роботи, вони теж люди. Тому, якщо у вас є можливість, телефонуйте протягом робочого дня. Лікарі часто нарікають, що пацієнти телефонують їм після дев’ятої години вечора», - додав Степанов.

Про небезпеку вживання антибіотиків без показань попереджав раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Я бачу картину, коли три антибіотики різного класу одночасно вживають люди, бо думають, що у них коронавірусна хвороба. Таке вживання антибіотиків для профілактики не дієве, бо антибіотики на вірус не діють, але призведуть до того, що в нас буде інша проблема – антибіотикорезистентність. Коли ми не зможемо лікувати банальні інфекційні хвороби тими класами антибіотиків, які до цього були дієвими", - розповів Ляшко.

Він додав, що саме лікар повинен визначати тактику ведення пацієнта. Ніхто, ні в якому разі, не повинен займатися самолікуванням й самодіагностикою.

Нагадаємо, що, крім тестування методом ПЛР, в Україні найближчим часом будуть тестувати за допомогою швидких тестів на антиген COVID-19, які тільки з'явилися у світі. Як тільки швидкі тести з'являться в Україні, вони відразу ж будуть розподілені між лікарнями, щоб збільшити загальну кількість тестувань.

Коронавірус в Україні: що варто знати